Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Helseplattformen tilbys nå til kommunale fastlegekontor og legevakter i 2025

Etter to år med intensivt forbedringsarbeid er Helseplattformen klar for utvidet bruk. Fra 9.november vil løsningen være i bruk i 34 midtnorske kommuner. Disse får nå tilbud om å koble på kommunale fastlegekontor og legevakt neste år.

Publisert 04.11.2024
Sist oppdatert 10.12.2024
Et par i pensjonistalder sitter på et lyst kontor og smiler til en behandler

Foto: Colourbox

Helseplattformen AS vedtok i styremøte 25. oktober 2024 ny plan for innføring av fastlege- og legevaktløsningen med oppstart våren 2025.  Siden høsten 2022 har løsningen blitt bedre på områdene økonomi og arbeidsflyt, og arbeidsflaten er forenklet.
 
- Brukere av fastlegeløsningen gir nå tilbakemelding om betydelige forbedringer i systemet. Vi ser at tiden er moden for å ta neste steg i utviklingen av en helhetlig helsetjeneste i Midt-Norge, sier Siri Berg, konstituert administrerende direktør i Helseplattformen AS. 

Innføring av Helseplattformen tilbys i to puljer 
 
Styrevedtaket innebærer at alle de 34 eierkommunene i Helseplattformen får tilbudet. Ifølge den vedtatte planen kan innføringen foregå i to puljer: 

  • Første pulje er planlagt til april 2025 og omfatter 15 fastlegekontor og 6 legevakter. 
  • Andre pulje er planlagt høsten 2025 og omfatter 21 fastlegekontor og 5 legevakter. 

Fokus på samhandling 

- Ved å innføre fastlege- og legevaktløsningen samtidig i den enkelte kommune, vil vi kunne se umiddelbare samhandlingsgevinster. En innføring der hele kjeden tar i bruk Helseplattformen vil kunne føre til høyere kvalitet på behandlingen gjennom samstemte medisinlister på tvers av nivåer i tjenesten. Med alle på samme løsning vil helsepersonell bruke mindre tid på å dokumentere og lete etter helseopplysninger. Gjennom bedre tilgang til helsehistorikk forventer vi økt pasienttrygghet og mindre behov for oppfølgingskonsultasjoner, forklarer Berg.  

Erfaringer fra Vanylven kommune som har innført Helseplattformen i både kommunehelsetjenesten og på fastlege- og legevaktkontoret viser gode resultater. Helseplattformen AS vurderer at løsningen er klar for videre innføring på legevakter med tilsvarende behov. For store eller mellomstore legevakter med legevaktsentral og høy pasientpågang vil det være nødvendig med ytterligere arbeid før innføring. Det er i tillegg behov for å forenkle arbeidsflaten gjennom færre klikk for sluttbrukerne.  Her er brukerundersøkelsen utført på Trondheim Interkommunale legevakt i oktober 2024 til stor nytte. 

Veien videre 

- Vi vil nå gå i dialog med kommunedirektører og brukere i de aktuelle kommunene i pulje 1, sier Berg som ser frem til å kunne tilby en mer helhetlig helsetjeneste til innbyggerne i Midt-Norge. 

- Riksrevisjonens rapport som ble offentliggjort i oktober viser til at innføringen av Helseplattformen ved St Olavs Hospital og Trondheim kommune har vært kritikkverdig. Dette er noe vi er enige i. Men vi er på et helt annet nivå nå. Vi har etablert og forbedret prosesser knyttet til prosjektgjennomføring, risikostyring, drift og forvaltning, sier Berg.