Sykehusapotekene i Midt-Norge HF er ett av fire helseforetak i Helse Midt-Norge. Sykehusapotekene er lokalisert sammen med sykehusene i Ålesund, Molde, Kristiansund, Trondheim, Levanger og Namsos.
Eget innføringsprosjekt
Sykehusapotekenes oppgave er å bidra til god pasientsikkerhet gjennom sikker og kostnadseffektiv legemiddelforsyning til sykehus og pasienter, gi befolkningen tilgang på spesialiserte legemidler og yte kvalifiserte farmasøytiske tjenester til spesialisthelsetjenesten.
– Vi er godt fornøyd med å være brukere av Helseplattformen, ser fram til nye muligheter for økt samhandling og bedret pasientsikkerhet, og er i gang med å etablere innføringsprosjekt for sykehusapotekene, sier administrerende direktør for sykehusapotekene Dag Hårstad (bildet).
Det store innføringsprosjektet som pågår for felles journalløsning i Midt-Norge involverer fageksperter fra hele regionen. Lokale innføringsprosjekt er etablert i Helse Nord-Trøndelag, Helse Møre og Romsdal og St. Olavs hospital, samt i Trondheim kommune. Nå etableres tilsvarende innføringsprosjekt ved Sykehusapotekene i Midt-Norge.
Epic allerede i bruk i Midt-Norge
Det pågår også innføringsaktivitet i kommunene. Samtlige kommuner i Midt-Norge har signert avtaler, og kan utløse opsjon på å delta i løsningen etter politisk behandling. Først ut er kommunene Indre Fosen og Kristiansund som gjorde sine vedtak i desember.
Teknologien fra Epic er allerede tatt i bruk i Midt-Norge etter at Lab-løsningen «Beaker» ble satt i produksjon ved St.Olavs hospital i mars.
Helseplattformen har en faglig beslutningsstruktur for hele regionen og en rekke fagekspertgrupper og råd. Sykehusapotekene er allerede representert i flere av disse. Farmasøyter har vært deltakere i Innføringsprosjektet og er tatt inn som brukere av løsningen. Sykehusapotekene stiller med flere fageksperter som kan delta i avklaringer om oppsett av løsningen og ikke minst i testing.
Bygging og tilpasning av den amerikanske Epic-løsningen til norske forhold pågår fortsatt, men en stor del av bygginga er allerede gjennomført. Nå er prosjektet inne i testfasen, og det er lagt stor vekt på at alle deler av løsningen skal være grundig testet og godkjent før det tas i bruk.
Fremover skal opplæring planlegges i detalj sammen med en rekke andre forberedende aktiviteter. Helseplattformen har justert sin innføringsplan etter at pandemi og andre forhold har hindret noe av fremdriften i prosjektet.
Første produksjonssetting vil bli ved St. Olavs hospital og i helsetjenesten i Trondheim kommune, våren 2022.