Felles oversikt over pasientens legemidler øker sikkerheten
Hvert år skjer det mellom 12 000 og 15 000 legemiddelrelaterte skader i Norge, ifølge anslag. Mange av disse kunne vært unngått. Vi tror veien mot tryggere legemiddelbruk går gjennom digitalisering, samarbeid og pasientinvolvering. Helseplattformen tar viktige skritt i denne retningen, men vi vet også at dette er et kontinuerlig arbeid som krever innsats fra alle sider av helsetjenesten.
Når pasienter og pårørende får ta aktiv del i behandlingen, øker tryggheten og reduseres risikoen for skade. Gjennom pasient-appen HelsaMi kan pasienter og pårørende ha oversikt over sin egen legemiddelliste og kommentere hvis noe ikke stemmer. Denne innsikten gir oss et bedre grunnlag for trygge behandlingsvalg og sørger for at helsepersonell har tilgang til oppdatert informasjon om pasientens legemidler.
Mangelfull informasjon truer sikkerheten
Utfordringen med feilmedisinering og bivirkninger har betydelige konsekvenser både for helse og økonomi. Spesielt har risikoen vært stor når pasienter overføres mellom sykehus og kommunale tjenester. Uten en felles digital oversikt kan viktig informasjon om legemidler lett gå tapt, noe som særlig kan ramme sårbare pasienter.
Med Helseplattformen har vi tatt store skritt for å redusere denne risikoen. Ved å samle informasjon om pasienters legemidler på ett sted, blir det enklere for helsepersonell å få en helhetlig oversikt og gjøre trygge vurderinger.
Fordeler med Helseplattformen
Sanntidsoppdatering: Informasjon om legemidler, prøver og resultater oppdateres fortløpende, noe som gir både behandlere, pasienten selv og pårørende tilgang til oppdatert og riktig informasjon.
Felles legemiddelliste: En digital oversikt over pasientens medisiner, også de som er forskrevet utenfor Helseplattformen, gjør det enklere å få et komplett bilde.
E-resept: Helseplattformen støtter e-resept, som gjør legemiddelinformasjonen trygg og tilgjengelig på tvers av hele helsetjenesten, også for kommunene.
Virkestoffordinering: Legemidler skrives ut på grunnlag av virkestoff i stedet for merkenavn. Dette er i tråd med nasjonale retningslinjer og reduserer risikoen for feilmedisinering.
Lukket legemiddelsløyfe: Strekkode-skanning av pasient og legemiddel sikrer riktig legemiddel til riktig pasient. Lukket legemiddelsløyfe er tatt i bruk for inneliggende pasienter på sykehus. Pr nå blir både medisin og pasient scannet i 66 % av tilfellene for denne pasientgruppa. Det understrekes at det er flere grunner til at det ikke alltid er hverken mulig eller hensiktsmessig å lukke sløyfa.
Automatiske varsler: Systemet varsler helsepersonell om allergier og mulige feil, som for høy dosering eller medisiner som ikke bør brukes samtidig.
Hvis det forskrives et legemiddel som pasienten er allergisk mot, varsler systemet helsepersonell automatisk. Varselet er ofte avgjørende for at legen kan gjøre en trygg vurdering, og i snitt fører slike varsler til at helsepersonell endrer forskrivning i om lag 30 prosent av tilfellene. Dette viser hvordan teknologi kan bidra til konkrete forbedringer i pasientbehandlingen.
Sammen når vi målet
Vi har fremdeles en vei å gå før vi når målet om tryggere legemiddelbruk. Helseplattformen har hatt enkelte feil på legemiddelområdet og vi jobber stadig med forbedringer. Teknologi er heller ikke hele løsningen alene – det er gjennom samarbeid på tvers av helsetjenesten at vi får til de varige forbedringene. Når fagfolk samles og deler erfaringer, skapes nye innsikter og forståelse for ulike behov og løsninger. Sammen kan vi forbedre teknologien, bygge gode arbeidsprosesser og sikre en tryggere fremtid for pasientene våre.
Digitalisering og samarbeid er nøkkelen til tryggere legemiddelbruk. Vi har trua, vi jobber hardt, og vi ser frem til å oppnå enda mer i tett samarbeid med helsepersonell, pasienter og pårørende.
Bidragsytere til artikkelen: Janne Kutschera Sund-fagleder legemiddelområdet, Henriette Fagertun-fagleder medisin, Ketil Hoven-fagleder sykepleie/ helsefag, Liv Johanne Wekre-seniorrådgiver legemiddel grunndata, Nina Kongshaug-medisinsk direktør
Denne artikkelen er også publisert på Helseplattformens konto på LinkedIn.