Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Dame viser tommelen opp

Fakta om Helseplattformen

På denne siden finner du faktaopplysninger om selskapet, samarbeidet og teknologien i Helseplattformen. Du kan også laste ned et faktaark i PDF-format.

Hender som planter i brun og fruktbar jord

 

Nøkkeltall

  • Helseplattformen understøtter hele helsetjenesten, fra fastlege til helsestasjon, sykehjem, hjemmetjenesten og sykehus
  • 34 kommuner og ni sykehus i Midt-Norge bruker løsningen, i tillegg til to legekontor og to legevakter  
  • Ambulansetjenesten har tilgang til pasientjournalen gjennom HP Link
  • 140 legekontor har tilgang til prøveresultater gjennom HP Link
  • 39 200 ansatte i helsetjenesten har Helseplattformen som sitt daglige arbeidsverktøy
  • 71 prosent av Midt-Norges innbyggere bor i en Helseplattformen-kommune
  • 300 000 innbyggere har tatt i bruk HelsaMi  
  • Helseplattformen har erstattet over 50 små og store applikasjoner i helsetjenesten fordelt på 151 installasjoner
  • Helseplattformen er integrert med om lag 200 systemer og nasjonale løsninger 

Last ned faktaark i PDF-format her

Om Helseplattformen – selskapet og samarbeidet

  • Helseplattformen AS er selskapet som har ansvar for utvikling, innføring, forvaltning og drift av den felles løsningen som er i bruk i helsetjenesten i Midt-Norge.  
  • Selskapet eies av Helse Midt-Norge RHF (60 prosent) og de 34 kommunene som bruker løsningen (40 prosent).  
  • I Helseplattformen AS arbeider 378 ansatte. Våre ansatte har hovedsakelig helsefaglig bakgrunn (56 prosent) eller IT-faglig bakgrunn (26 prosent).  
  • Helseplattformen AS har kontorer i Trondheim, Ålesund, Molde, Levanger og Namsos.  
  • Helseplattformen er regional utprøvingsarena for det nasjonale målbildet for en sammenhengende helsetjeneste. Helseplattformen er den første og eneste journalløsning i Norge som er felles for sykehus, kommuner og fastleger.  
  • De som har tatt i bruk Helseplattformen tar del i et nytt samarbeid på tvers av forvaltningsnivåer. Fagfolk  fra helsetjenesten deltar i en felles faglig beslutningsstruktur for å enes om utviklingen av løsningen.  

Om leverandøren og teknologien

  • Helseplattformen er basert på teknologi fra Epic og IBM. Epic er blant de fem ledende journalleverandørene i verden og har mange av de mest anerkjente sykehus på verdensbasis  blant sine kunder. Mer enn 325 millioner pasienter har en journal i en Epic-løsning.
  • Epic leverer fire større oppgraderinger i året. Nye versjoner gir ny funksjonalitet og forbedringer.  
  • Epic har en stor utviklingsavdeling med 10.000 utviklere. De leverer ut fra internasjonale behov og i takt med utvikling, forskning og beste praksis internasjonalt. Eksempler er Covid19-funksjonalitet og smittesporing.
  • Helseplattformen og Epic er bygget på en databaseplattform fra InterSystems som kombinerer høy yteevne, skalerbarhet og pålitelighet. Erfaringen med den tekniske løsningen er at den er svært stabil.
  • Epic har åpne grensesnitt (API-er) som brukes for samhandling med andre løsninger.  Trykk her for å lese mer om Epic på deres nettsider.  

Kommuner og sykehus som bruker Helseplattformen

HP-Link

HP-Link er en nettløsning som gir sikker lesetilgang til pasientjournaler i Helseplattformen, funksjonalitet for rekvirering til sykehuslaboratoriene og innsyn i prøvesvar for helseaktører som ikke er brukere av Helseplattformen. 

HP-Link oppdateres i sanntid og gjør at helsepersonell kan få innsyn i oppdatert pasientinformasjon uten å være brukere av plattformen. HP-Link oppdateres kontinuerlig med ny funksjonalitet. 

Hvem bruker HP-Link i dag?

  • Ambulansetjenesten i Midt-Norge har lesetilgang til pasientjournalen gjennom HP-Link. 
  • 140 legekontor har tatt i bruk HP-Link for rekvirering til sykehuslaboratioriene og tilgang til prøvesvar. 

 

 

Grønt gress med en glasskule oppå

 

 

Hva er Helseplattformen løsningen?

Samhandling

Helseplattformen er en felles løsning som legger til rette for bedre samhandling mellom helsepersonell og pasienter. Kommune og sykehus har enkel tilgang til samme, oppdaterte informasjon  om en pasient uten å måtte sende meldinger seg imellom. Felles planverktøy og deling av informasjon  sikrer bedre koordinering, som for eksempel oppfølging etter utskrivelse fra sykehus. Helsearbeidere ser  kun pasienter de har tjenstlig behov for å se.  

HelsaMi

Pasient- og innbyggertjenesten HelsaMi gir innbyggerne tilgang til sine helseopplysninger i Helseplattformen.

I HelsaMi har du oversikt over egne helseopplysninger, behandlinger, besøkssammendrag, legemidler og fremtidige timeavtaler. Pasienter kan kommunisere med helsetjenesten og gi pårørende tilgang. HelsaMi gir også muligheter for digital hjemmeoppfølging for enkelte pasientgrupper. Det er besparende for både pasient og behandler. 

 

En mann i rullestol med en annen mann i rullestol

 

Strukturert journal 

Helseplattformen er en strukturert journal som innebærer at dokumentasjon gjøres ved at mye av informasjonen legges inn i datafelter fremfor å skrive fritekstnotater. Med strukturert journal  blir journalføringen mer presis og med mindre rom for feiltolkning. Strukturert informasjon kan brukes  til analyser, beslutningsstøtte, forskning og overføres automatisk til nasjonale helseregistre og annen innrapportering. Overgangen fra færre fritekstnotater til strukturert journalføring er en av de største endringene for helsepersonell som tar i bruk Helseplattformen. 

Beslutnings- og prosesstøtte 

Beslutningsstøtte innebærer at løsningen gir varsler, råd og forslag i arbeidsflyten til helsearbeideren basert på informasjon om pasienten i løsningen. For eksempel gir løsningen advarsel dersom det forsøkes å gi medisin som pasienten er allergisk mot eller dersom pasienten er i ferd  med å få feil dose av et legemiddel. Beslutningsstøtten på legemiddelområdet er basert på kunnskap levert av eksterne kunnskapsleverandører. All beslutningsstøtte i Helseplattformen er basert på oppdatert kunnskap, tilpasset norske forhold. Prosesstøtte hjelper helsepersonell til å følge riktig arbeidsflyt ut fra beste praksis.  

Digital legemiddelhåndtering 

Helseplattformen støtter den nasjonale løsningen e-resept, som gjør legemiddelinformasjonen trygg og tilgjengelig på tvers av hele helsetjenesten, også for kommunene.  I tillegg har Helseplattformen en felles legemiddelliste i form av en digital oversikt over legemidlene  pasienten bruker – også legemidler som er foreskrevet utenfor Helseplattformen. Legemidler skrives ut  på grunnlag av virkestoff i stedet for merkenavn. Dette er i tråd med nasjonale retningslinjer og reduserer risikoen for feilmedisinering. Strekkode-skanning av pasient og legemiddel sikrer riktig legemiddel til  riktig pasient. Lukket legemiddelsløyfe er tatt i bruk for inneliggende pasienter på sykehus. 

Pasientadministrasjon og logistikk 

Dette gir helsetjenesten mulighet til å motta og vurdere henvisninger og prioritere og planlegge pasientbehandling i tråd med nasjonale frister for utredning og behandling.  

Med verktøy for timebøker og timebestilling kan helsetjenesten spare tid. Løsningen støtter også arbeidet  med innleggelser, overføring og utskrivning av pasienter i sykehus og kommunale institusjoner og  mellom disse. Støtte for portør og renholdstjenester er også inkludert. 

Kunstig intelligens (KI)

Gjennom leverandøren Epic og deres samarbeid med Microsoft har vi tilgang til en rekke KI-funksjoner.

Eksempler er algoritmer som forutsier risiko for blodforgiftning og KI som  forutsier risiko for reinnleggelse kort tid etter utskrivelse. Alle algoritmer testes for å vurdere om de er  gyldige for norske pasienter. For annen type KI har Helseplattformen en stegvis tilnærming for å få erfaringer  og gjøre gode vurderinger rundt personvern og sikkerhet. Bruk av KI blant annet til å lage oppsummering  av journalinformasjon vurderes. Helseplattformen innhenter også kontinuerlig erfaringer fra Epic-fellesskapet  i Europa (sju land). 

Nasjonale løsninger

Helseplattformen er tilknyttet nasjonale e-helseløsninger og deler viktige opplysninger om pasienter. Opplysninger som kan deles er e-resept, kjernejournal og e-meldinger med kommuner, sykehus og fastleger som ikke bruker Helseplattformen i henhold til nasjonale retningslinjer. 

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon
Sist oppdatert 05.02.2025